Ekspresowe kulki kokosowe

Ekspresowe kulki kokosowe

Przepis, który całkiem przypadkowo wpadł mi w ręce i został wykorzystany w momencie kryzysu, gdy miałem dosłownie 5 minut, żeby zrobić coś słodkiego. Bardzo fajna alternatywa dla kulek Rafaello z kaszy jaglanej, które już od dłuższego czasu goszczą co jakiś czas na domowym stole. Wszystkie przygotowane kulki zniknęły ze stołu w mgnieniu oka!

Składniki

  • 4 wafle ryżowe (ja używałem pełnoziarnistych ale zwykłe naturalne też będą OK)
  • 8 łyżek wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia kulek
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 90 g jogurtu greckiego

Przygotowanie

  1. Kruszymy dłońmi wafle do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy dłonią aż do dokładnego połączenia składników.
  2. Formujemy w dłoniach (ściskając) niewielkie kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
  3. Talerz z gotowymi kulkami umieszczamy na ok. 15 minut w lodówce.

SMACZNEGO

Translate »