Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Ponieważ wczoraj był Dzień św. Patryka postanowiłem w kuchni zrobić coś „irlandzkiego”. Ponieważ w żaden sposób wcześniej się do tego nie przygotowywałem miałem ograniczoną ilość składników i jeszcze bardziej ograniczoną ilość wolnego czasu. Stanęło na tym, żeby przygotować piec na kolację. I okazało się, że irlandzki chleb na sodzie to chyba najłatwiejszy i zdecydowanie najszybszy chleb, jaki można zrobić w domu! Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, nie trzeba używać drożdzy a smakuje naprawdę nieźle! Ponieważ na pewno będę do niego wracał zapisuję i dzielę się sprawdzonym przepisem.

Składniki

  • 300 g mąki pełnoziarnistej (używałem żytniej)
  • 200 g mąki białej (u mnie tortowa typ 650)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml maślanki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj mąki z sodą oraz solą
  2. Zrób pośrodku mieszanki dołek, wlej maślankę i wymieszaj całość (nie za długo).
  3. Na blacie oprószonym mąką zagniataj ciasto przez około jedną minutę (aż stanie się jednolite). Ciasto będzie dość kleiste.
  4. Na blaszce połóż papier do pieczenia, posmaruj go delikatnie masłem, następnie oprósz mąką.
  5. Kulę z ciasta ułóż pośrodku blachy, oprócz porządnie mąką, nożem natnij ją dość głęboko w kształt krzyża.
  6. Nagrzej piekarnik (góra-dół) do temperatury 200 stopni celsjusza. Włóż blaszkę do piekarnika na około 35 minut.
  7. Po wyjęciu przełóż chleb do ostygnięcia na kratkę.

SMACZNEGO!

Translate »