Irlandzkie ciasto porterowe – szybkie i pyszne!

Irlandzkie ciasto porterowe – szybkie i pyszne!

Z okazji święta św. Patryka chciałem w domu zrobić coś z akcentem irlandzkim. Pierwszy był mega szybki i prosty chleb sodowy, na który przepis znajdziecie już na blogu. Drugą rzeczą było coś słodkiego – tradycyjne irlandzkie ciasto w którym jednym ze składników jest piwo (stout lub porter). Ciasto nie jest skomplikowane, bardzo ładnie wychodzi a smakuje naprawdę wybornie – całej mojej rodzinie. Myślę, że oprócz dnia św. Patryka doskonale będzie nadawał się na okres Świąt Bożego Narodzenia – jest pełen przypraw korzennych, rodzynek i żurawiny  🙂

Składniki

  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 350 ml piwa (stout jak Guinness, Murphy`s lub porter np. Żywiec)
  • 100 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. W garnku lub rondelku roztapiamy masło z cukrem, dodajemy piwo i mieszamy aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie dodajemy rodzynki, żurawinę oraz skórkę z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około pięciu minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
  2. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni celsjusza (grzałka góra-dół).
  3. Przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i przyprawy – wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Do mąki dodajemy wystudzoną zawartość garnka lub rondelka (masło, cukier, przyprawy i piwo). Następnie ostrożnie dodajemy trzy roztrzepane jajka. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem/margaryną po bokach) wylewamy ciasto.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny (do wyjęcia suchego patyczka).
  7. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy wierzch ciasta resztka piwa.
  8. Z tortownicy ciasto wyjmujemy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Uwaga! Tradycyjnie ciasto zjada się dopiero 2-3 dni od upieczenia 🙂

Smacznego!

Translate »