Z okazji święta św. Patryka chciałem w domu zrobić coś z akcentem irlandzkim. Pierwszy był mega szybki i prosty chleb sodowy, na który przepis znajdziecie już na blogu. Drugą rzeczą było coś słodkiego – tradycyjne irlandzkie ciasto w którym jednym ze składników jest piwo (stout lub porter). Ciasto nie jest skomplikowane, bardzo ładnie wychodzi a smakuje naprawdę wybornie – całej mojej rodzinie. Myślę, że oprócz dnia św. Patryka doskonale będzie nadawał się na okres Świąt Bożego Narodzenia – jest pełen przypraw korzennych, rodzynek i żurawiny 🙂
Składniki
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 350 ml piwa (stout jak Guinness, Murphy`s lub porter np. Żywiec)
- 100 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- skórka z jednej pomarańczy
- 500 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- W garnku lub rondelku roztapiamy masło z cukrem, dodajemy piwo i mieszamy aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie dodajemy rodzynki, żurawinę oraz skórkę z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około pięciu minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni celsjusza (grzałka góra-dół).
- Przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i przyprawy – wszystko dokładnie mieszamy.
- Do mąki dodajemy wystudzoną zawartość garnka lub rondelka (masło, cukier, przyprawy i piwo). Następnie ostrożnie dodajemy trzy roztrzepane jajka. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem/margaryną po bokach) wylewamy ciasto.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny (do wyjęcia suchego patyczka).
- Po wyjęciu z piekarnika smarujemy wierzch ciasta resztka piwa.
- Z tortownicy ciasto wyjmujemy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Uwaga! Tradycyjnie ciasto zjada się dopiero 2-3 dni od upieczenia 🙂
Smacznego!