Jabłkowe racuszki z bielucha z wiórkami kokosowymi i czarnuszką

Jabłkowe racuszki z bielucha z wiórkami kokosowymi i czarnuszką

No dobra, chyba powstanie nowy dział na blogu. Wczorajsze zdjęcie naszego podwieczorku na Instagramie i dwie prośby o przepis sprawiły, że zacząłem myśleć o tym, że to wcale nie jest głupi pomysł.

Szczerze mówiąc to nie gotuję ani często ani dobrze. Od czasu do czasu jednak coś mi wpadnie do głowy. Najczęściej są to rzeczy proste, takie, które nie wymagają drogich ani wyszukanych składników (opieram się na tym co mi żona zostawiła w kuchni), które nie są zbyt czasochłonne, które powinny być smaczne i często takie, które można przygotować np. w chatce studenckiej. Będą to też mało wyszukane potrawy, które można przyrządzić na palniku turystycznym. Bo da się też tam coś całkiem smacznego upichcić. No dobra, to tyle tytułem wstępu.

To teraz wspomniane w tytule racuszki – porcja moim zdaniem dla dwóch osób na obiad lub trzech na podwieczorek.

Ten przepis specjalnie dla eMki i Lewany 🙂

Składniki:

  • 1 serek Bieluch (może być wersja lekka)
  • 3 średnie albo 2 duże jabłka (pewnie jak się da trochę więcej to wyjdą lepsze, ale ja miałem tylko dwa w domu)
  • ¾ szklanki mąki (tak na oko, żeby masa była ok)
  • 2 jajka
  • cukier puder
  • olej kokosowy (ale jak usmażycie na zwykłym oleju, to też będą smaczne)
  • trochę wiórek kokosowych
  • trochę czarnuszki
  • sól
  • cynamon

Sposób przyrządzania:

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy blenderem na sztywną pianę.
  2. Obieramy i ścieramy na tarce obrane jabłka na grubych oczkach
  3. W misce mieszamy serek bieluch, żółtka jajek, mąkę, starte jabłka, potem dodajemy ubite białka, wiórki kokosowe (wg uznania), czarnuszkę (nie za dużo, bo ma bardzo intensywny smak), szczyptę soli i cynamon (ja daję sporo, bo lubię). Wszystko mieszamy.
  4. Placuszki smażymy na oleju, bo usmażeniu warto je odsączyć z tłuszczu (np. papierowym ręcznikiem).
  5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, można też dodać na górę trochę cynamonu. (My jedliśmy je z serkiem bieluchem).

Smacznego!

Dajcie znać, czy Wam smakowały! 🙂

Translate »