Kasza gryczana z bobem i szpinakiem

Kasza gryczana z bobem i szpinakiem

Staram się przemycać mojego synowi jak najwięcej bobu – stąd często gości on w naszym domu. Dzisiaj chciałem podzielić się z Wami szybkim i prostym a przy tym smacznym przepisem obiadowym gdzie pierwsze skrzypce gra właśnie bób, szpinak i kasza gryczana. Jeśli lubicie różnego rodzaju kaszotta na pewno się na nim nie zawiedziecie!

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 g ugotowanego i obranego bobu
  • duża garść szpinaku
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie
  • 4 łyżki zalewy spod suszonych pomidorów
  • garść kiełków
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  1. Ugotować woreczek kaszy gryczanej.
  2. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej spod suszonych pomidorów i zeszklić na nim cebulę.
  3. Dodać pokrojony drobno czosnek. Smażyć około 3 minuty.
  4. Dodać kaszę gryczaną, smażyć kolejne 3 minuty.
  5. Dodać obrany bób oraz suszone pomidory. Po chwili dodać szpinak i smażyć do momentu aż nie „zwiędnie”.
  6. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
  7. Podawać posypując od góry kiełkami.

Smacznego!

Translate »