Kulki Rafaello z kaszy jaglanej

Kulki Rafaello z kaszy jaglanej

Przyznam się Wam, że miałem wczoraj zachciankę na coś słodkiego a akurat w domu niewiele było więc wpadłem na pomysł, który nie wymaga ani czasu, ani piekarnika – słodkie kuleczki z kaszy jaglanej z wiórkami kokosowymi.

Wyszło nieźle, więc postanowiłem, że zostawię sobie ten przepis na później – właśnie tutaj 🙂

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy jaglanej (200 g)
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki masła (można użyć pewnie oleju kokosowego ale nie miałem na stanie)
  • Migdały lub orzechy nerkowca (jeśli ktoś chce – ja robiłem kulki też dla dzieci więc nie dawałem)

Przygotowanie:

  1. Ugotować kaszę jaglaną a następnie dobrze odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Roztopić masło.
  3. Do miski wsypać kaszę, dodać miód, wiórki kokosowe i roztopione masło.
  4. Dokładnie rękami zmieszać wszystkie składniki. Ja ugniatałem ciasto rękami, żeby konsystencja była mniej przypominająca kaszę.
  5. Formować kulki (z orzechem w środku bądź nie) i obtaczać w wiórkach kokosowych (u mnie kulki w formie zabawy robił syn – Tymon) 🙂

To wszystko – można jeść! Smacznego 🙂

Translate »