Makaron z ajvarem, brokułem i fasolką szparagową

Makaron z ajvarem, brokułem i fasolką szparagową

Dzisiejszy obiad też był podyktowany potrzebą chwili. Siedzimy dzisiaj sami z Tymonem i Tekilą. Tymonek kaszle, więc niespecjalnie chciałem go zabierać do sklepu. Trzeba więc było wymyślić coś z tego, co znalazłem w odmętach kuchni. A znalazłem słoik ajvaru, który przyjechał z nami z wycieczki po Rumunii (tak, ponad rok temu – ale data ważności do 2020 r.). No i wyszło całkiem smacznie, szybko i prosto (czyli jak zwykle).

Składniki:

  • 1 słoik ajvaru (łagodny/ostry – kto jaki lubi) – ok 200 gramów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 brokuł
  • trochę mrożonej fasolki szparagowej (tak 1/4 opakowania)
  • makaron (ja użyłem pół paczki czyli 250 g)
  • sól, pieprz, bazylia, oregano – kto co i ile lubi
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić cebulę i czosnek i zeszklić na oleju.
  2. Dodać mrożoną fasolkę szparagową i dusić do uzyskania miękkości
  3. Równocześnie pokroić brokuła „na drobne” i ugotować do miękkości
  4. No i wypada też ugotować makaron w osolonej wodzie
  5. Gdy fasolka już zrobi się miękka, a cebulka i czosnek będą zeszklone dodać wszystko do odcedzonych brokułów
  6. Wsypać makaron do całości
  7. Dodać ajvar i przyprawy
  8. Dokładnie wymieszać

Gotowe! Smacznego 🙂

Translate »