Mini pizze z ciasta francuskiego (z roślinnym mięsem mielonym i pieczarkami)

Mini pizze z ciasta francuskiego (z roślinnym mięsem mielonym i pieczarkami)

Dzisiaj kolejny posiłek z czasów kryzysu… głównie czasu. Ale i zapasów narodowej kwarantanny. Przyszło mi dzisiaj wraz z pięcioletnim synem zrobić obiad z tego, co mieliśmy w lodówce. Po szybkiej analizie dat przydatności do spożycia wyszło, że musimy zużyć: ciasto francuskie, roślinne mięso mielone z Dobrej Kalorii oraz pieczarki. Zrobiliśmy z tego obiad, który smakował całej naszej rodzinie, były nim mini pizze z ciasta francuskiego z roślinnym mięsem mielonym i pieczarkami a do tego jako dodatek mi gotowanych warzyw (taki mrożony Junior Mix z Biedronki). Gdyby ktoś chciał powtórzyć – bo my pewnie powtórzymy za jakiś czas – to zapraszam do zapoznania się z krótkim i łatwym przepisem.  Danie może też być świetną przekąską na spotkania z przyjaciółmi, sylwestra czy jakąkolwiek inną imprezę. Przygotowanie obiad zajmuje około 25 minut (bo staram się nie spędzać czasu dłużej na gotowaniu gdy w domu pracuje w formule home office i każda minuta jest na wagę złota).

Składniki:

  • 1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego
  • 3 pieczarki
  • 1 opakowanie roślinnego mięsa mielonego Dobra Kaloria
  • kukurydza z puszki (niekoniecznie)
  • fasola biała z puszki (niekoniecznie)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka jogurtu greckiego (niekoniecznie)
  • 100 gramów żółtego sera
  • Przyprawy: oregano, sól, pieprz
  • ketchup
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Z ciasta francuskiego wykrawam 6-8 prostokątów. Zaginam każdy z boków, żeby zrobić ranty i delikatnie nakłuwam w kilku miejscach ciasto widelcem. Rozkładam na blaszce – na papierze do pieczenia.
  2. Umieszczam prostokąty z ciasta francuskiego w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celsjusza na ok. 7-8 min, aż lekko się przyrumienią.
  3. W międzyczasie: kroję pieczarki na drobne kawałki a następnie przysmażam z łyżką oleju. Na tej samej patelni przez kilka minut (ok. 3-4) przysmażam roślinne mięso mielone Dobra Kaloria (ja dodałem kolejną łyżkę tłuszczu – oleju).
  4. Wyciągam mini pizze z pieca, środek każdej z nich przygniatam delikatnie widelcem, by były wklęsłe.
  5. Mieszam koncentrat pomidorowy z jogurtem greckim, dodaje nieco oregano oraz soli i pieprzu.
  6. Tak przygotowanym sosem smaruję każdą pizzę a następnie na wierzch nakładam: mięso roślinne, usmażone pieczarki, trochę kukurydzy i fasoli. Całość posypuję żółtym serem.
  7. Całość umieszczam w piekarniku na kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmuję i polewam ketchupem.

SMACZNEGO!

Translate »