Muffinki marchewkowo-jajeczne

Muffinki marchewkowo-jajeczne

Dzisiejszy przepis to wypadkowa kilku całkowitych przypadków a w zasadzie w największej mierze mojego zapominalstwa. Żona kilka dni wcześniej mówiła mi, że zostanę sam w domu bo ona wyjeżdza z dziećmi do koleżanki. Ja w tym czasie miałem wykonywać mały remont mieszkania. Nie zapamiętałem, że wspominała również, że obiad zje u koleżanki a ja sobie mam coś zrobić.

Gdy więc dzisiaj było w okolicach 15:00 otworzyłem lodówkę i zobaczyłem… światło. Nie mając ochoty na mrożone pierogi znalazłem przepis ze składnikami jaki miałem w domu, na mojej ulubionej stronie – Kwestia Smaku. Nieco go zmodyfikowałem (jak zwykle zresztą) i jakoś jednak udało mi się zjeść smaczny obiad a dwie muffinki nawet zostały dla żony na kolację! Danie prawie robi się samo i na pewno każdy sobie z nim poradzi.

Składniki

  • 2 średnie marchewki (ja miałem duże i kawałek drugiej został mi jeszcze do schrupania)
  • 6 jajek
  • 1/2 cebuli
  • Kilka liści szpinaku
  • oliwa z oliwek lub olej
  • przyprawy (sól, pieprz, kurkuma)

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza.
  2. Weź foremkę na muffinki (ja miałem silikonową) i wysmaruj ją wewnątrz oliwą lub olejem.
  3. Obierz i zetrzyj marchewkę oraz cebulę (tę drugą ew. możesz drobno posiekać). Wrzuć do miski, dodaj łyżkę stołową oliwy, dodaj przyprawy i wymieszaj.
  4. Wyłóż spody foremek zostawiając niewielkie wgłębienie pośrodku.
  5. Formę wstaw na 20 minut do nagrzanego pieca.
  6. Wyciągnij. Dodaj po jednym porwanym liściu szpinaku do każdej foremki a następnie do każdej wbij po jednym jajku. Posól do smaku.
  7. Z powrotem wstaw formę do pieca na ok 15 minut.
  8. Gorące muffinki wyjmij z foremki, udekoruj kiełkami.

SMACZNEGO!

Translate »