Najlepsze ciastka owsiane!

Najlepsze ciastka owsiane!

Dzisiaj chciałem się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem na ciastka owsiane. Chyba żadnych innych ciastek nie piekłem w życiu tak często jak tych. Dlaczego? Bo je uwielbiam. Smakują jabłkiem i cynamonem – sprawiają, że w całym domu czuć zapach świąt (stąd też są idealne na początek grudnia).

Ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut, nie da się nic zepsuć a efekt zawsze jest zadowalający. Są smaczne przez dobre kilka dni i stanowią rewelacyjną, słodką przekąskę – np. jako drugie śniadanie czy „coś słodkiego” do kawy w pracy. MNIAM!

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich ale błyskawiczne też będą OK)
  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki (używam zwykłej, typ 650)
  • 1 kopiasta łyżka cynamonu (na daję nawet nieco więcej)
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 starte jabłka bez soku
  • 2 duże garście rodzynek
  • 2 łyżki prażonego na patelni sezamu
  • Opcjonalnie: wiórki kokosowe / daktyle / siemię lniane

Przygotowanie: (dziecinnie proste)

  1. Wszystkie powyższe składniki łączymy ze sobą. Jabłka bez soku uzyskuję w ten sposób, że obieram jabłka, potem ścieram na tarce na dużych oczkach a następnie sok wyciskam w dłoniach (warto odlać by potem go wykorzystać albo po prostu wypić) i dodaję do innych składników.
  2. Następnie wyrabiam ciasto ręką (to dużo powiedziane, mieszam ręką aż masa zrobi się jednolita).
  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuję ciastka (z podanej ilości składników wychodzi 10-16 ciastek – zależy jaką kto preferuje wielkość)
  4. Piekę w piekarniku ustawionym góra-dół, bez termoobiegu w temperaturze 200 stopni celsjusza przez około 13-15 minut.

SMACZNEGO! Na pewno się nie zawiedziecie 🙂

Translate »