Najsmaczniejsze precle!

Najsmaczniejsze precle!

Dzisiaj będąc na zakupach miałem w planach zakup jakiejś słonej przekąski – po świątecznym jedzeniu – ciastach, ciastkach, cukierkach miałem ogromną ochotę na jakąś odmianę. Moją uwagę przykuły wypiekane precle znanej wszystkim marki. Już nosiłem się z zamiarem by wrzucić je do koszyka z zakupami gdy w mojej głowie narodził się chytry plan – będzie lepiej, smaczniej i zdrowiej jak zrobisz je sam w domu!

Nie musiałem sam siebie zbyt długo przekonywać. Kupiłem drożdze i mąkę a w domu zaprosiłem do wspólnej zabawy mojego pięcioletniego syna. Efekt przerósł nasze oczekiwania bo wyjęliśmy precle o 13:00 z piekarnika, teraz jest 22:00 a o nich można już tylko wspominać.

Ten przepis podaję tutaj nie tylko dla czytelników ale też dla siebie – bo na pewno w przyszłości użyję go jeszcze nie raz!

Składniki:

  • 4,5 szklanki pszennej mąki (używałem typu 650)
  • 7 g suchych drożdzy (instant)
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego masła
  • 5 łyżek sody oczyszczonej
  • 2 litry wody
  • 1 żółto jaja
  • Do posypania: czarnuszka, sezam, siemię lniane, cukier z cynamonem (w wersji słodkiej)

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z drożdzami instant, następnie dolewamy 1,5 szklanki wody, dosypujemy cukier i sól. Wyrabiamy ciasto.
  2. Roztapiamy 50 g masła w rondelku, dolewamy do ciasta i dokładnie wyrabiamy – aż będzie jednolite i miłe w dotyku. Ugniatanie ciasta sprawia mi wielką przyjemność 🙂
  3. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę.
  4. Po tym jak ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je z miski i dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy stosunkowo wąski wałeczek o długości 50-60 cm i formujemy precle (nam z Tymonem szło to różnie ale efekt i tak był zadowalający).
  5. W międzyczasie zagotowujemy 2 litry wody z 5 łyżkami sody oczyszczonej (Uwaga! Dodając sodę do wody będzie ona bulgotać – można się wystraszyć ale dla dziecka będzie to dodatkowa atrakcja). Rozpoczynając od precla uformowanego najpierw – każdy po kolei umieszczamy (najlepiej łyżką cedzakową) na około 30 minut w gotującej się wodzie z sodą. Po tym czasie odkładamy je po kolei z powrotem na blaszce.
  6. Mieszamy roztrzepane żółtko z łyżką wody a następne smarujemy nimi precle. Teraz nadszedł czas dodatków – dodajemy wg uznania sezam, czarnuszkę, sól morską, kminek czy mak. Precle, które chcemy zrobić na słodko zostawiamy posmarowane, bez dodatków.
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni celsjusza na około 13 minut. Aż precle porządnie zbrązowieją.
  8. Precle z cukrem cynamonowym smarujemy zaraz po wyjęciu roztopionym masłem i posypujemy słodką posypką.

SMACZNEGO!

Translate »