Dzisiaj będąc na zakupach miałem w planach zakup jakiejś słonej przekąski – po świątecznym jedzeniu – ciastach, ciastkach, cukierkach miałem ogromną ochotę na jakąś odmianę. Moją uwagę przykuły wypiekane precle znanej wszystkim marki. Już nosiłem się z zamiarem by wrzucić je do koszyka z zakupami gdy w mojej głowie narodził się chytry plan – będzie lepiej, smaczniej i zdrowiej jak zrobisz je sam w domu!
Nie musiałem sam siebie zbyt długo przekonywać. Kupiłem drożdze i mąkę a w domu zaprosiłem do wspólnej zabawy mojego pięcioletniego syna. Efekt przerósł nasze oczekiwania bo wyjęliśmy precle o 13:00 z piekarnika, teraz jest 22:00 a o nich można już tylko wspominać.
Ten przepis podaję tutaj nie tylko dla czytelników ale też dla siebie – bo na pewno w przyszłości użyję go jeszcze nie raz!
Składniki:
- 4,5 szklanki pszennej mąki (używałem typu 650)
- 7 g suchych drożdzy (instant)
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 50 g roztopionego masła
- 5 łyżek sody oczyszczonej
- 2 litry wody
- 1 żółto jaja
- Do posypania: czarnuszka, sezam, siemię lniane, cukier z cynamonem (w wersji słodkiej)
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z drożdzami instant, następnie dolewamy 1,5 szklanki wody, dosypujemy cukier i sól. Wyrabiamy ciasto.
- Roztapiamy 50 g masła w rondelku, dolewamy do ciasta i dokładnie wyrabiamy – aż będzie jednolite i miłe w dotyku. Ugniatanie ciasta sprawia mi wielką przyjemność 🙂
- Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę.
- Po tym jak ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je z miski i dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy stosunkowo wąski wałeczek o długości 50-60 cm i formujemy precle (nam z Tymonem szło to różnie ale efekt i tak był zadowalający).
- W międzyczasie zagotowujemy 2 litry wody z 5 łyżkami sody oczyszczonej (Uwaga! Dodając sodę do wody będzie ona bulgotać – można się wystraszyć ale dla dziecka będzie to dodatkowa atrakcja). Rozpoczynając od precla uformowanego najpierw – każdy po kolei umieszczamy (najlepiej łyżką cedzakową) na około 30 sekund w gotującej się wodzie z sodą. Po tym czasie odkładamy je po kolei z powrotem na blaszce.
- Mieszamy roztrzepane żółtko z łyżką wody a następne smarujemy nimi precle. Teraz nadszedł czas dodatków – dodajemy wg uznania sezam, czarnuszkę, sól morską, kminek czy mak. Precle, które chcemy zrobić na słodko zostawiamy posmarowane, bez dodatków.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni celsjusza na około 13 minut. Aż precle porządnie zbrązowieją.
- Precle z cukrem cynamonowym smarujemy zaraz po wyjęciu roztopionym masłem i posypujemy słodką posypką.
SMACZNEGO!