Pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Jak pewnie zauważyliście na blogu pojawia się coraz więcej prostych i szybkich – a przy tym staram się by także „zdrowych” przepisów na przeróżne dania. Dzisiaj chciałem podzielić się z Wami (a może zachować na przyszłość) bardzo prosty przepis na niezwykle smaczny lunch lub obiad. Podane ilości wystarczą na dwie porcje dania. Przyznam się, że przepis wpadł mi w ręce gdy szukałem czegoś na obiad, co mógłbym zrobić z produktów, które posiadałem po prostu w kuchni. Jedno jest jednak pewne – efekt Was powali!

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, kurkuma

Przygotowanie:

  • Do garnka wsypać kaszę i zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 25 minut, do momentu aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej ze słoika z suszonymi pomidorami. Drobno pokrojony czosnek podsmażyć na oleju.
  • Dodać ugotowaną i odcedzoną kaszę, przyprawy (około pół łyżeczki każdej lub wg uznania (np. sól i pieprz) – ja np. gdy gotowałem to danie dla dzieci to nie dodawałem ostrej papryki). Smażyć mieszając przez 2-3 minuty.
  • Dodać pokrojone suszone pomidory, przemieszać i smażyć kolejną minutę. Dodać opłukane liście szpinaku i mieszać podgrzewać aż zwiędnie i zmięknie.
  • Wyłożyć na talerz i posypać serem typu feta.

Smacznego!

Translate »