Prosty chleb kukurydziany

Prosty chleb kukurydziany

Ze względu na to, że staramy się w obecnej sytuacji jak najmniej wychodzić do sklepów w niedzielę przy okazji robienia obiadu (i tak włączałem piekarnik) zmierzyć się z wypiekiem chleba z mąki kukurydzianej i pszennej. Tej pierwszej mam spory zapas – kupiłem kiedyś będąc w Biedronce i szukam dla niej zastosowań, do tej pory jedynym były domowe tortille.

Przepis na ten chlebek jest niezwykle prosty i szybki – można go zrobić w tak zwanym „międzyczasie”. Niczego pod względem smaku mu również nie brakuje. Ze względu na dodatek maki kukurydzianej smakuje moim dzieciom 🙂

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (u mnie 650)
  • 1 łyżka masła
  • 5 g drożdzy instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml ciepłej wody
  • Bułka tarta

Przygotowanie

  1. Do miski wrzuć/wlej/wsyp wszystkie składniki i zagnieć z nich ciasto.
  2. Keksówkę posmaruj wewnątrz masłem i osyp z każdej strony bułką tartą.
  3. Do keksówki przełóż masę, zakryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  4. Piec przez ok. 35 minut w temperaturze 220 stopni celsjusza (nagrzewanie góra-dół, bez termoobiegu).

To wszystko – prościej się chyba nie da. Smacznego 🙂

Translate »