Sandnøtter – norweskie ciasteczka świąteczne

Sandnøtter – norweskie ciasteczka świąteczne

Sandnøtter to norweskie ciasteczka świąteczne, które są mega łatwe do zrobienia! W tym roku okres przedświąteczny spędzałem sam z dziećmi i wpadłem w internecie na ten przepis. Była to świetna, łatwiejsza i szybsza alternatywa do pieczenia tradycyjnych pierników a dzieci podczas robienia ciasteczek miały masę zabawy!

Ciastka można przez dłuższy czas przechowywać i nie tracą w żaden sposób swojego smaku. Ich angielska nazwa to po angielsku „piaskowy orzech”. I faktycznie tak smakują – dosłownie rozsypują się w ustach 🙂

Ponieważ przepis jest moim zdaniem bardzo udany pozostawiam go tutaj dla pamięci!

Składniki

  • 500 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła 82%
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Utrzyj masło z cukrem na jednolitą, białą masę.
  2. Dodaj roztrzepane jajko.
  3. Wymieszaj mąkę z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj wszystko do masła z cukrem i jajkiem.
  4. Wyrób ciasto aż do momentu zyskania jednolitej struktury. Owiń je w folię spożywczą i umieść na około godzinę w lodówce.
  5. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni celsjusza.
  6. Po godzinie z ciasta wyrób małe kuleczki (żeby zyskały odpowiedni kształt od góry używaliśmy tępej części noża do masła, żeby stworzyć trzy charakterystyczne wgłębienia), układaj je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz około 10-15 minut.

SMACZNEGO!

Translate »