Smalczyk z fasoli

Smalczyk z fasoli

Czas kwarantanny to również okres gdy mam większe możliwości na to, by trochę czasu spędzić w kuchni. W poszukiwaniu pomysłu na smarowidło na kanapkę trafiłem na przepis na smalczyk z fasoli, który jest najprostszy na świecie a przy okazji naprawdę nieźle smakuje (a z ogórkiem kiszonym to już w ogóle sztos!). Dla wegetarianina od prawie dwóch lat jest to naprawdę rarytas – i zdecydowanie smaczniejsza alternatywa tego, co można kupić w sklepie!

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Otwórz puszkę białej fasoli, odlej zalewę do kubka a fasolę wsyp do miski.
  2. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki dowolnego oleju. Powoli, dość długo smaż cebulę tak, by nie tylko się zeszkliła ale również zbrązowiała i się „schrupała”
  4. Dodaj cebulę do fasoli.
  5. Dodaj przyprawy do smaku (pieprz i sól)
  6. Całość rozgniataj widelcem aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
  7. Jeśli masa jest sucha – dolej trochę zalewy z kubka.

SMACZNEGO!

Translate »