Szakszuka – smaczne, szybkie śniadanie

Szakszuka – smaczne, szybkie śniadanie

Chciałbym podzielić się z Wami kolejnym szybkim i smacznym przepisem. Tym razem będzie to szakszuka, którą przygotowałem na dzisiejsze, niedzielne śniadanie. Całość nie wymaga wyszukanych składników, jest szybka, prosta w przygotowaniu, smaczna a także pożywna. Moim zdaniem stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej jajecznicy czy śniadaniowego omletu!

  • Poziom trudności: bardzo łatwe
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
  • pół czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • 4 jajka
  • olej
  • sól/pieprz/papryka słodka wędzona

Przygotowanie:

  1. Na niewielkiej (ok .20 cm) patelni rozgrzewamy olej, kroimy czosnek w drobną kosteczkę i podsmażamy (jak ktoś lubi na ostro to może też dodać nieco papryki chilli). Po chwili dodajemy podaną w cienkie paseczki paprykę oraz pomidory z puszki. Dodajemy nieco słodkiej, wędzonej papryki.
  2. Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu aż spora część płynu odparuje, można kilkukrotnie przemieszać całość.
  3. Szpatułką robimy niewielkie otwory w pomidorach i wbijamy po kolei wszystkie jajka następnie solimy i pieprzymy wg uznania. Nie mieszamy już zawartości.
  4. Przykrywamy patelnię pokrywką lub (w moim przypadku) kwadratowym kawałkiem folii aluminiowej.
  5. Czekamy aż jajka się zetną. Na koniec można posypać na górę nieco zieleniny. Podawać z bułką/bagietką.

Smacznego!

Translate »