Od kilku tygodni będąc pod wpływem motywującej książki Scotta Jurka można powiedzieć, że jestem na diecie a przede wszystkim staram się zwracać większą uwagę na to co i ile jem. Również jeśli chodzi o słodkie przekąski moje nawyki zaczynają się zmieniać. Ostatnio robiłem ciasteczka owsiane dla całej rodziny. Dzisiaj spróbowałem czegoś podobnego – też z płatkami owsianymi, ale również bananami, które uwielbiam.
Zrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż 15 minut (nie licząc pieczenia). Szczerze przyznam się, że wszystko zrobiłem po prostu w blenderze kielichowym, który zazwyczaj służy mi do przygotowywania koktajlów. Jeśli macie ochotę na szybką, smaczną i w miarę dietetyczną przekąskę to to ciasto będzie jak znalazł. No i… wystarczy kilka podstawowych składników a przepis jest tak prosty, że po prostu nie może się nie udać.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3-4 banany
- 2 jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- płaska łyżeczka cynamonu
- garść siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE:
- Odmierz płatki, wsyp do blendera i zmiksuj na pył.
- Dodaj 3 banany, jajka, sodę, miód i cynamon.
- Miksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy
- Wysmaruj formę do pieczenia masłem (ja używałem keksówki)
- Wlej masę
- Na górę masy ułóż pokrojone kawałki czwartego banana, całość posyp siemieniem lnianym
- Piecz w piekarniku (góra i dół bez termoobiegu) na środkowym ruszcie w temperaturze 170 stopni celsjusza przez ok. 30 min.
Czasami tak niewiele trzeba, by mieć tak wiele. Dajcie znać, czy Wam smakowało!