Szybkie ciasto bananowe

Szybkie ciasto bananowe

Od kilku tygodni będąc pod wpływem motywującej książki Scotta Jurka można powiedzieć, że jestem na diecie a przede wszystkim staram się zwracać większą uwagę na to co i ile jem. Również jeśli chodzi o słodkie przekąski moje nawyki zaczynają się zmieniać. Ostatnio robiłem ciasteczka owsiane dla całej rodziny. Dzisiaj spróbowałem czegoś podobnego – też z płatkami owsianymi, ale również bananami, które uwielbiam.

Zrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż 15 minut (nie licząc pieczenia). Szczerze przyznam się, że wszystko zrobiłem po prostu w blenderze kielichowym, który zazwyczaj służy mi do przygotowywania koktajlów. Jeśli macie ochotę na szybką, smaczną i w miarę dietetyczną przekąskę to to ciasto będzie jak znalazł. No i… wystarczy kilka podstawowych składników a przepis jest tak prosty, że po prostu nie może się nie udać.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3-4 banany
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • garść siemienia lnianego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Odmierz płatki, wsyp do blendera i zmiksuj na pył.
  2. Dodaj 3 banany, jajka, sodę, miód i cynamon.
  3. Miksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy
  4. Wysmaruj formę do pieczenia masłem (ja używałem keksówki)
  5. Wlej masę
  6. Na górę masy ułóż pokrojone kawałki czwartego banana, całość posyp siemieniem lnianym
  7. Piecz w piekarniku (góra i dół bez termoobiegu) na środkowym ruszcie w temperaturze 170 stopni celsjusza przez ok. 30 min.

Czasami tak niewiele trzeba, by mieć tak wiele. Dajcie znać, czy Wam smakowało!

Translate »