Szybkie ciasto z jabłkami

Szybkie ciasto z jabłkami

Ze względu na to, że w domu miałem nadmiar jabłek a za kilka dni wyjeżdzamy na tygodniową wycieczkę w góry postanowiłem, że coś trzeba z nimi zrobić – i wpadłem na pomysł by było to ciasto. Nie miałem zbyt wiele czasu na poświęcenie się pieczeniu więc padło na przepis, który jest maksymalnie prosty i nie licząc pieczenia nie zajmuje więcej niż 15 minut. Ponieważ ciasto było na tyle smaczne, że zostało zjedzone w mgnieniu oka dla pamięci (bo z pewnością je jeszcze powtórzę) publikuję je na blogu i zachęcam do spróbowania, bo warto!

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • 3/4 szklanki mąki (użyłem tortowej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 120 g masła

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
  2. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ok. 2 cm kostkę.
  3. Cukier, cukier wanilinowy i jajka lekko zmiksować blenderem lub mikserem (tylko do momentu aż składniki się połączą, nie trzeba ubijać na sztywno)
  4. Roztopić masło a następnie je przestudzić.
  5. Dodać masło do cukru z jajkami, wymieszać.
  6. Dodać masło z cukrem i jajkami do mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  7. Dodać do masy pokrojone jabłka i wymieszać, żeby były dokładnie pokryte ciastem.
  8. Uzyskaną masę umieścić w formie (23-25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja ze względu na jej brak użyłem naczynia żaroodpornego.
  9. Piec około 40 minut w piekarniku (grzałka góra-dół, bez termoobiegu) aż do tzw. „suchego patyka”.
  10. Posypać z wierzchu cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Translate »