TOP 5 zdrowych produktów na jesień

TOP 5 zdrowych produktów na jesień

Jesień to okres gdy wszyscy kichają, prychają i leżą w domu na L4. Gwałtowne zmiany temperatur w ciągu dnia, częste deszcze i inne sezon “grypowy” to tylko niektóre z czynników, które na to wpływają. By się uchronić przed chorobą trzeba przede wszystkim o siebie dbać. Nie zapominać o tym, by ciepło się ubrać ale jednocześnie nie przegrzać ale także zdrowo jeść! Dzięki zaledwie kilku zdrowym produktom, których spożycie wzrasta u mnie w okresach przejściowych (jesienno/zimowych i zimowo/wiosennym) jestem odporny na choroby. Nawet mimo tego, że wielokrotnie treningi przypadają na czas gdy pada, lub jest po prostu zimno.

Dlatego chciałbym podzielić się z Wami najważniejszymi produktami, które warto spożywać!

1) Czosnek

Absolutnie najważniejszy z produktów w dzisiejszym zestawieniu. Czosnek uwielbiam w różnych postaciach: w sosie, rozsmarowany na kromce chleba ale również poszatkowany w gorącej herbacie. Co prawda żona przestaje mnie kochać gdy go zjem…ale co ja na to poradzę? Najważniejsze to kupić czosnek dobrej jakości, nie chiński w supermarkecie a polski, no i najlepiej BIO! Tylko to zagwarantuje nam, że będzie skuteczny – a pamiętajmy, że jest to naturalny antybiotyk!

2) Miód

Różne rodzaje miodu są dobre na różne dolegliwości, ale każdy rodzaj jest dobry na przeziębienie oraz choroby górnych dróg oddechowych. Ja najbardziej lubię miód gryczany albo faceliowy. Łyżeczka miodu co wieczór (lub pół łyżeczki dla mojego syna) to idealna dawka. A o tym, że miód jest pyszny nie trzeba chyba nikogo przekonywać! Podobnie jak w przypadku czosnku – warto zainwestować w prawdziwy, bio miód (taki, który się naturalnie krystalizuje) a nie płynne, udawane miody z marketu!

3) Cytryna

Znana od zawsze z wysokiej zawartości witaminy C, która wzmacnia odporność. Idealna do herbaty w chłodny, jesienny dzień, doskonała wraz z miodem i mlekiem. Niezastąpiona również w trakcie trwania infekcji (gdy np. złapie nas przeziębienie). Herbata z cytryną to mój najczęstszy napój, który spożywam w schroniskach górskich podczas zimowych wyjazdów!

4) Kiszonki

Kiszonki to tradycyjny polski sposób na odporność w okresach wzmożonej zachorowalności. Już nasze babcie robiły kiszone przetwory. Warto o nich pamiętać! Bardzo często jadam w okresie jesiennym ogórki kiszone lub też piję sok z kiszonej kapusty. Te produkty zawierają mnóstwo witaminy C, wpływają też dobroczynnie na żołądek i jelita.

5) Imbir

Może nie każdy lubi świeży imbir ze względu na specyficzny, ostry smak. Jest to jednak bezapelacyjnie jeden z bardziej potrzebnych produktów w trakcie sezonu jesienno/zimowego. Doskonale komponuje się z cytryną w gorącej herbacie, rozgrzewa i po prostu jest bardzo zdrowy!

Niezależnie od tego, które z produktów wybierzemy warto by były one jak najwyższej jakości, kupowane w sklepach ze zdrową żywnością a nie hipermarketach. Najlepiej hodowane ekologicznie. Organizm mamy tylko jeden więc musimy o niego dbać!

Zdjęcia pochodzą ze strony: www.organicznyraj.pl

Translate »