Byłem dzisiaj na niezbyt smacznej i niezbyt dużej porcji pierogów w restauracji. W związku z tym po powrocie do domu uznałem, że czas samemu coś przygotować. Pomysł padł na wegetariańskie chinkali – czyli gruzińskie pierożki w kształcie sakiewek. Ponieważ była niedziela musiałem korzystać ze składników, które miałem w kuchni – zrobiłem więc farsz z czerwonej soczewicy (mięsa i tak nie jem). Gdy byłem w Gruzji zajadałem się tego rodzaju pierożkami i mam stamtąd same fantastyczne, również kulinarne wspomnienia.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 70 g masła
- szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 niewielkie cebule
- 3 łyżki masła
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka mielona
- Kolendra
- Czosnek suszony
- Opcjonalnie: odrobina mielonego chilli (ja nie dodaję ze względu na dzieci)
Przygotowanie:
- Soczewicę opłukać, wsypać do garnka z gotującą się wodą i gotować wg przepisu na opakowaniu (u mnie ok. 15 minut)
- W międzyczasie przygotować ciasto. Wsypać mąkę, dodać masło, wodę i szczyptę soli. Wyrobić jednolite, sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut.
- Pokroić cebule w drobną kosteczkę.
- Soczewicę przełożyć na durszlak. Przemyć garnek i postawić go z powrotem na kuchenkę. Roztopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę.
- Po kilku minutach dodać ugotowaną soczewicę, pomidory z puszki oraz przyprawy (farsz warto porządnie doprawić).
- Gotować przez około 10 minut (do zgęstnienia) a następnie odstawić do ostygnięcia.
- Rozwałkować ciasto i wyciąć krążki o średnicy ok 8 cm. Wykorzystać całe ciasto.
- Każdy krążek osobno rozwałkować przed nałożeniem na jego środek farszu. Następnie utworzyć z ciasta charakterystyczną sakiewkę. Odkładać na drewnianą deskę (można lekko podsypać ją mąką)
- Ugotować w osolonej wodzie.
- Podawać np. ze śmietaną.
SMACZNEGO!