Wegetariańskie chinkali z czerwonej soczewicy

Wegetariańskie chinkali z czerwonej soczewicy

Byłem dzisiaj na niezbyt smacznej i niezbyt dużej porcji pierogów w restauracji. W związku z tym po powrocie do domu uznałem, że czas samemu coś przygotować. Pomysł padł na wegetariańskie chinkali – czyli gruzińskie pierożki w kształcie sakiewek. Ponieważ była niedziela musiałem korzystać ze składników, które miałem w kuchni – zrobiłem więc farsz z czerwonej soczewicy (mięsa i tak nie jem). Gdy byłem w Gruzji zajadałem się tego rodzaju pierożkami i mam stamtąd same fantastyczne, również kulinarne wspomnienia.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 70 g masła
  • szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 niewielkie cebule
  • 3 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka mielona
  • Kolendra
  • Czosnek suszony
  • Opcjonalnie: odrobina mielonego chilli (ja nie dodaję ze względu na dzieci)

Przygotowanie:

  1. Soczewicę opłukać, wsypać do garnka z gotującą się wodą i gotować wg przepisu na opakowaniu (u mnie ok. 15 minut)
  2. W międzyczasie przygotować ciasto. Wsypać mąkę, dodać masło, wodę i szczyptę soli. Wyrobić jednolite, sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut.
  3. Pokroić cebule w drobną kosteczkę.
  4. Soczewicę przełożyć na durszlak. Przemyć garnek i postawić go z powrotem na kuchenkę. Roztopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę.
  5. Po kilku minutach dodać ugotowaną soczewicę, pomidory z puszki oraz przyprawy (farsz warto porządnie doprawić).
  6. Gotować przez około 10 minut (do zgęstnienia) a następnie odstawić do ostygnięcia.
  7. Rozwałkować ciasto i wyciąć krążki o średnicy ok 8 cm. Wykorzystać całe ciasto.
  8. Każdy krążek osobno rozwałkować przed nałożeniem na jego środek farszu. Następnie utworzyć z ciasta charakterystyczną sakiewkę. Odkładać na drewnianą deskę (można lekko podsypać ją mąką)
  9. Ugotować w osolonej wodzie.
  10. Podawać np. ze śmietaną.

SMACZNEGO!

Translate »