Zupa krem z porów

Zupa krem z porów

Dzisiejszy obiad miał w sobie coś szczególnego – dlatego, że po raz pierwszy w życiu był zainspirowany grą na konsolę. Mój syn wpadł na pomysł by był to przepis z gry Overcooked 2, w którą co tu dużo mówić – rodzinnie gramy prawie codziennie. Cóż było zrobić, we wspomnianej grze należało pokroić por, ziemniaki i cebulę i wszystko ugotować w garnku. Mi również się to dzisiaj udało i powiem Wam – że było naprawdę smacznie! Oto przepis, który na pewno jeszcze nie raz powtórzę bo jest szybki a cała rodzina była zadowolona przy stole.

Składniki:

  • 3 pory
  • 1 cebula
  • 500 g ziemniaków
  • 40 g masła
  • 1 l bulionu
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 2 czerstwe bułki

Przygotowanie:

  1. Obciąć zielone góry porów, pozbyć się „pierwszej warstwy” i umyć. Następnie pokroić na plasterki.  Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  2. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić pory, ziemniaki i cebulę. Całość gotować (mieszając od czasu do czasu) na średnim ogniu 3-4 minuty.
  3. Wlać bulion, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.
  4. Przykryj pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut.
  5. W międzyczasie: pokroić bułki w kostkę. Do miski z kostkami bułki wlać 2-3 łyżki oliwy i wsypać nieco ziół prowansalskich. Wymieszać a następnie położyć na blaszce (a dokładniej na papierze do pieczenia). Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni celsjusza przez około 10 minut.
  6. Do ugotowanej zupy dolać łyżkę oliwy i całość porządnie zblendować.
  7. Zupę podawać z grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem (można pokusić się również o kleks ze śmietany).

SMACZNEGO!

Translate »