OPINEL Nóż No.8

OPINEL Nóż No.8

Chciałbym Wam przedstawić dzisiaj bardzo prosty produkt, który jednak pokochałem od pierwszego wzięcia go do ręki. Do tej pory byłem fanem scyzoryków Victorinox. Nigdy jednak nie kupowałem „super wypasionych” modeli z tego względu, że mam tendencję do gubienia (tudzież zostawia w różnych miejscach) noży. Wybierając się do Maroka jak zwykle nie mogłem znaleźć swojego Victorinoxa – Campera i musiałem tak trochę „last minute” zaopatrzyć się w cokolwiek co ma kawałek ostrza. Znając od kilku lat markę Opinel i sprawdzając cenę, która wynosiła 39,99 zł postanowiłem zaryzykować i tym razem zamiast kilku narzędzi kupić jedno, składane ostrze.

Opinel to francuska firma powstała w 1890 roku (czyli posiadająca dłuuugą tradycję). Noże Opinel są tak popularne we Francji, że ich nazwa stanowi synonim noża składanego z drewnianą rękojeścią (tak jak dla nas pampersy to pieluchy). Noża No. 5 Pablo Picasso używał do rzeźbienia. Te kilka słów o historii już powinno dać do myślenia.

Opinel, którego kupiłem w jednym z sieciowych sklepów sportowych to No.8 (można kupić kilka standardowych rozmiarów). Zapakowany został w (moim zdaniem nieszczególnej urody) blister. Po wyciągnięciu z opakowania pierwszym moim wrażeniem było stwierdzenie – WOW! Jaki lekki (tylko 47 gramów!). Bez porównania ze szwajcarskim scyzorykiem.

Konstrukcja noża jest wyjątkowo prosta. Rękojeść została wykonana z przyjemnego w dotyku (takiego „ciepłego”) drewna bukowego, które zostało dodatkowo lakierowane dla zwiększenia jego żywotności. Rękojeść jest lekko profilowana dlatego świetnie leży w dłoni i podczas różnych „manewrów” nie ma się wrażenia (mimo lakieru), że nóż się wyślizgnie z dłoni. To właśnie w rękojeść chowa się ostrze noża – model No. 8 posiada ostrze o długości 8,5 cm. Ostrze jest szerokie, z wyraźnym i bardzo ostrym czubkiem. Bardzo uniwersalne, nożyk nadaje się do krojenia chleba, smarowania kanapek aż po bardziej wymagające prace takie jak cięcie lin, powrozów czy wszystkiego innego o czym tylko pomyślicie. Nawet bez dodatkowego ostrzenia, od samego początku jest naprawdę bardzo, bardzo ostry. Materiał z jakiego wykonano ostrze to polerowana stal nierdzewna (INOX) 12C27, która cechuje się dużą wytrzymałością.

Znakiem rozpoznawczym nożyków Opinel jest system blokowania Virobloc. To również niebywale prosta konstrukcja. Pomiędzy nożykiem a rękojeścią znajduje się metalowy pierścień, wystarczy go przekręcić by zablokować zamknięcie się ostrza (ponieważ pierścień wchodzi pomiędzy ostrze a rękojeść). Prawda, że proste? I naprawdę działa, niezależnie od okoliczności.

Wszystkie noże Opinel są do teraz produkowane we Francji. Żeby jednak nie było tak różowo posiadają jednak wadę – ze względu właśnie na konstrukcję oraz zastosowane materiały należy pamiętać, by o swojego Opinela dbać. Polega to głównie na tym, żeby osuszyć go i wyczyścić po każdym użyciu. W innym wypadku niestety, ale nie będziemy mogli się nim zbyt długo cieszyć.

Wymiary modelu No. 8 po złożeniu to 11 x 3 cm, gdy rozłożymy ostrze – 19 x 3 cm. Przy wspomnianej już wadze otrzymujemy praktyczny przyrząd, który nie przeszkadza nawet podczas minimalistycznego pakowania się na podróż. Ani nie ciąży ani nie zajmuje miejsca w bagażu a z drugiej strony jest tak praktyczny, że już nie wyobrażam sobie życia bez niego. Szczerze mówiąc jest nawet szansa, że zbyt szybko go nie zgubię – bo zabieram go zawsze ze sobą, podobnie jak portfel (serio!). Nóż można ostrzyć standardowym kamieniem do ostrzenia noży.

Rozmiar No.8 jest polecany na biwaki, dla turystów  jak również myśliwych, ze względu na wielkość wydaje mi się, że jest to jeden z najbardziej wszechstronnych noży w ofercie marki. Czy polecam Opinela? Jak najbardziej! To kawał historii, który możesz mieć zawsze przy sobie i który niejednokrotnie pomoże Ci w trudnej sytuacji!

Ocena: 5-

Translate »