Dzisiaj kolejny posiłek z czasów kryzysu… głównie czasu. Ale i zapasów narodowej kwarantanny. Przyszło mi dzisiaj wraz z pięcioletnim synem zrobić obiad z tego, co mieliśmy w lodówce. Po szybkiej analizie dat przydatności do spożycia wyszło, że musimy zużyć: ciasto francuskie, roślinne mięso mielone z Dobrej Kalorii oraz pieczarki. Zrobiliśmy z tego obiad, który smakował całej naszej rodzinie, były nim mini pizze z ciasta francuskiego z roślinnym mięsem mielonym i pieczarkami a do tego jako dodatek mi gotowanych warzyw (taki mrożony Junior Mix z Biedronki). Gdyby ktoś chciał powtórzyć – bo my pewnie powtórzymy za jakiś czas – to zapraszam do zapoznania się z krótkim i łatwym przepisem. Danie może też być świetną przekąską na spotkania z przyjaciółmi, sylwestra czy jakąkolwiek inną imprezę. Przygotowanie obiad zajmuje około 25 minut (bo staram się nie spędzać czasu dłużej na gotowaniu gdy w domu pracuje w formule home office i każda minuta jest na wagę złota).
Składniki:
- 1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego
- 3 pieczarki
- 1 opakowanie roślinnego mięsa mielonego Dobra Kaloria
- kukurydza z puszki (niekoniecznie)
- fasola biała z puszki (niekoniecznie)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka jogurtu greckiego (niekoniecznie)
- 100 gramów żółtego sera
- Przyprawy: oregano, sól, pieprz
- ketchup
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Z ciasta francuskiego wykrawam 6-8 prostokątów. Zaginam każdy z boków, żeby zrobić ranty i delikatnie nakłuwam w kilku miejscach ciasto widelcem. Rozkładam na blaszce – na papierze do pieczenia.
- Umieszczam prostokąty z ciasta francuskiego w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celsjusza na ok. 7-8 min, aż lekko się przyrumienią.
- W międzyczasie: kroję pieczarki na drobne kawałki a następnie przysmażam z łyżką oleju. Na tej samej patelni przez kilka minut (ok. 3-4) przysmażam roślinne mięso mielone Dobra Kaloria (ja dodałem kolejną łyżkę tłuszczu – oleju).
- Wyciągam mini pizze z pieca, środek każdej z nich przygniatam delikatnie widelcem, by były wklęsłe.
- Mieszam koncentrat pomidorowy z jogurtem greckim, dodaje nieco oregano oraz soli i pieprzu.
- Tak przygotowanym sosem smaruję każdą pizzę a następnie na wierzch nakładam: mięso roślinne, usmażone pieczarki, trochę kukurydzy i fasoli. Całość posypuję żółtym serem.
- Całość umieszczam w piekarniku na kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmuję i polewam ketchupem.
SMACZNEGO!