Chciałbym podzielić się z Wami kolejnym szybkim i smacznym przepisem. Tym razem będzie to szakszuka, którą przygotowałem na dzisiejsze, niedzielne śniadanie. Całość nie wymaga wyszukanych składników, jest szybka, prosta w przygotowaniu, smaczna a także pożywna. Moim zdaniem stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej jajecznicy czy śniadaniowego omletu!
- Poziom trudności: bardzo łatwe
- Czas przygotowania: 15 min
- Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
- pół czerwonej papryki (opcjonalnie)
- 4 jajka
- olej
- sól/pieprz/papryka słodka wędzona
Przygotowanie:
- Na niewielkiej (ok .20 cm) patelni rozgrzewamy olej, kroimy czosnek w drobną kosteczkę i podsmażamy (jak ktoś lubi na ostro to może też dodać nieco papryki chilli). Po chwili dodajemy podaną w cienkie paseczki paprykę oraz pomidory z puszki. Dodajemy nieco słodkiej, wędzonej papryki.
- Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu aż spora część płynu odparuje, można kilkukrotnie przemieszać całość.
- Szpatułką robimy niewielkie otwory w pomidorach i wbijamy po kolei wszystkie jajka następnie solimy i pieprzymy wg uznania. Nie mieszamy już zawartości.
- Przykrywamy patelnię pokrywką lub (w moim przypadku) kwadratowym kawałkiem folii aluminiowej.
- Czekamy aż jajka się zetną. Na koniec można posypać na górę nieco zieleniny. Podawać z bułką/bagietką.
Smacznego!