Dzisiejszy obiad miał w sobie coś szczególnego – dlatego, że po raz pierwszy w życiu był zainspirowany grą na konsolę. Mój syn wpadł na pomysł by był to przepis z gry Overcooked 2, w którą co tu dużo mówić – rodzinnie gramy prawie codziennie. Cóż było zrobić, we wspomnianej grze należało pokroić por, ziemniaki i cebulę i wszystko ugotować w garnku. Mi również się to dzisiaj udało i powiem Wam – że było naprawdę smacznie! Oto przepis, który na pewno jeszcze nie raz powtórzę bo jest szybki a cała rodzina była zadowolona przy stole.
Składniki:
- 3 pory
- 1 cebula
- 500 g ziemniaków
- 40 g masła
- 1 l bulionu
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 2 czerstwe bułki
Przygotowanie:
- Obciąć zielone góry porów, pozbyć się „pierwszej warstwy” i umyć. Następnie pokroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- W garnku rozpuścić masło. Wrzucić pory, ziemniaki i cebulę. Całość gotować (mieszając od czasu do czasu) na średnim ogniu 3-4 minuty.
- Wlać bulion, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Przykryj pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut.
- W międzyczasie: pokroić bułki w kostkę. Do miski z kostkami bułki wlać 2-3 łyżki oliwy i wsypać nieco ziół prowansalskich. Wymieszać a następnie położyć na blaszce (a dokładniej na papierze do pieczenia). Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni celsjusza przez około 10 minut.
- Do ugotowanej zupy dolać łyżkę oliwy i całość porządnie zblendować.
- Zupę podawać z grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem (można pokusić się również o kleks ze śmietany).
SMACZNEGO!