Jakie są plusy przygotowywania dań z kociołka?

Jakie są plusy przygotowywania dań z kociołka?

Gotowanie to znaczna część naszego życia. Gotujemy i pałaszujemy, by nasycić głód, ale także, aby zaspokoić potrzeby naszego podniebienia wyczulonego na smaki. Sposobów na przyrządzanie dań jest bardzo wiele. Jednym z bardziej oryginalnych przykładów kucharzenia, jest gotowanie w kociołku. Jest on tak wyjątkowy, kasyno online bonus bez depozytu. Przekonajmy się zatem, dlaczego warto przygotowywać dania w kociołku?

Kocioł pełen możliwości

Niegdyś, przed wynalezieniem znanych nam kuchenek, potrawy były gotowane na żywym ogniu. To znaczy, że albo zawieszano metalowe naczynie nad ogniem, albo wkładano je do żaru pozostawionego przez to ognisko. Z uwagi na wytrzymałość i trwałość materiału, naczynia te były wytwarzane z żeliwa, czyli stopu węgla z żelazem. Grube kotły musiały porządnie nagrzać się od ognia lub żaru, ale też długo utrzymywały to ciepło, już po przyrządzeniu potrawy. Dzisiejsze kociołki również są żeliwne i mają charakterystyczne zamknięcie, przez co całe ciepło i aromat zostają w środku. Dzięki temu dania są pyszniejsze, bogatsze w smaku i doskonale uduszone bez dodatku tłuszczu. Jak wspomniano, można wybrać kociołek do zawieszenia nad paleniskiem lub też typu myśliwskiego, który ma postać naczynia na 3 nóżkach z pokrywą zamykaną na śrubę. Oba naczynia dają wiele możliwości na rozmaite i pyszne dania z kociołka. Najbardziej uniwersalne w obu przypadkach będą wszelkiego rodzaju gulasze. Jeśli chodzi o zupy, to tutaj polecamy kociołek otwarty, wiszący, by móc mieszać i sprawdzać postępy w gotowaniu. Kociołek myśliwski możemy wykorzystać w przypadku zapiekanek i tradycyjnych duszonek na bazie ziemniaków, warzyw korzennych, kiełbas i mięs. Najogólniej gotowanie w kociołku, to postawienie na potrawy jednogarnkowe.

Oszczędność czasu

Kiedy mamy swój kociołek, już wypalony, oczyszczony i przygotowany do gotowania, wówczas szykujemy produkty do danego dania. Wszystko należy pokroić (mogą być dość duże kawałki warzyw czy mięs), starannie ułożyć i doprawić. Należy również pamiętać o zabezpieczeniu dna, bo inaczej potrawa może się przypalić. Do tego stosuje się liście świeżej kapusty lub boczek w przypadku duszonek i zapiekanek, a w gulaszu wystarczy bulion lub woda. Tak oto przygotowane naczynie stawiamy na żarze lub wieszamy nad ogniem i czekamy, aż żywioł dokona swego dzieła. Jest to doskonały sposób na gotowanie i oszczędzanie przy tym czasu, gdyż wystarczy poczekać na efekty. W tym momencie można wykonywać różne inne czynności np. poleżakować, poczytać książkę, bez obawy, że nasza potrawa się przypali. W większości przypadków szacuje się, że należy czekać 45 minut do godziny, aż danie będzie gotowe. To oczywiście uzależnione jest od tego, co włożyliśmy do kociołka oraz od jego wielkości. Pierwsze dania warto wypróbować z pomocą przepisu, aż z czasem nabierzemy wprawy i wyczucia.

Duszone potrawy

Mówi się, że duszone potrawy są jednymi ze zdrowszych, gdyż zachowują wiele składników odżywczych. Zachowują także wyjątkowy smak i aromat, gdyż duszą się one pod szczelną przykrywką, którą zdejmujemy dopiero na końcu całego procesu. Poza tym do ich przygotowania, szczególnie w kociołku, nie trzeba używać tłuszczy, przez co nie występuje tu smażenie, tak obciążające trawienie. Maksimum smaku i odżywcze składniki sprawiają, że coraz częściej kupujemy kociołki i gotujemy w ten tradycyjny sposób. Jest to także urozmaicenie dla codziennej kuchni i potraw. Na pewno sprawdzi się na większych imprezach, rodzinnych spotkaniach przy ognisku czy wieczorze we dwoje. Wyjątkowy aromat dań z kociołka zachwyci z pewnością niejedno podniebienie.

Translate »