Zbliża się sezon na owoce. Zobacz, jak je przechowywać, by cieszyć się nimi zimą!

Zbliża się sezon na owoce. Zobacz, jak je przechowywać, by cieszyć się nimi zimą!

Nie możesz się przekonać do smaku owoców dostępnych w sklepach zimą? Jeśli w sezonie zadbasz o odpowiednie przygotowanie tych letnich, będziesz się cieszyć ich smakiem także zimą i wczesną wiosną. Zobacz, jak przechowywać świeże owoce, by korzystać z nich również poza sezonem!

Zamrażanie owoców – czy to dobry pomysł? 

Jednym z najprostszych i najmniej czasochłonnych w wykonaniu sposobów na przechowywanie owoców przez zimę jest ich zamrożenie. Aby zachowały jak najwięcej oryginalnego smaku i zapachu, pamiętaj o tym, żeby: 

  • mrozić w pełni dojrzałe sztuki, 
  • większe owoce pokroić na kawałki i usunąć z nich gniazda nasienne oraz pestki, 
  • mniejsze owoce zblanszować lub nakłuć widelcem – w ten sposób uwolnisz z nich powietrze. Najlepiej też najpierw zamroź je na płaskiej tacce, a dopiero później przesyp do woreczka, 
  • osuszyć wszystko przed zamrożeniem. 

Co istotne, do mrożenia owoców będą Ci potrzebne tylko dwa elementy: szczelne woreczki oraz zamrażalnik w lodówce lub osobna zamrażarka do zabudowy, jeśli zamierzasz przechowywać większe zapasy. Dobrym wyborem mogą się okazać urządzenia z oferty marki Electrolux, gdyż cechują się zróżnicowaną pojemnością (od 98 l do 206 l). Dzięki temu sprawdzają się zarówno w dużych, jak i w małych gospodarstwach domowych. Na uwagę zasługuje także funkcja Optymalnej temperatury, za sprawą której sprzęt utrzymuje jednakową temperaturę we wszystkich szufladach – a tym samym przechowywane produkty zachowują świeżość przez dłuższy czas. 

Jak suszyć owoce na zimę? 

Mając nieco więcej czasu na przygotowanie owoców na zimę, możesz pokusić się o ich wysuszenie. Usuwając z nich do 90% wody, sprawiasz, że zostają trwale zakonserwowane, a rozwój ewentualnych drobnoustrojów zahamowany. Suszone owoce zachowują więc swój smak, a ich spożywanie jest w pełni bezpieczne dla zdrowia. 

Jak suszyć owoce? Możesz wykorzystać w tym celu specjalną suszarkę elektryczną albo wyłożyć je na blaszkę i włożyć do nagrzanego do 60/70°C piekarnika na kilkanaście godzin lub nawet na całą dobę. Przez cały czas obserwuj owoce, aby ich nie przesuszyć. Te przygotowane właściwie powinny zmniejszyć swoją objętość i pozostać lekko elastyczne. Jeśli kleją się do palców przy nacisku, muszą się jeszcze dosuszyć. Łamanie przy dotknięciu świadczy natomiast o ich przesuszeniu.  

Przetwory z owoców – lato zamknięte w słoiku 

Jeśli masz trochę wolnego czasu, możesz też spróbować swoich sił w przygotowywaniu weków ze świeżych owoców. Przepyszne kompoty, dżemy, konfitury czy powidła sprawdzą się doskonale w formie składników zimowych deserów, jako dodatek do świeżego pieczywa lub solo – do podjadania łyżeczką, gdy najdzie Cię ochota na sezonowe owoce.  

Do przechowywania na zimę wybieraj wysokiej jakości, świeże owoce, najlepiej takie kupione prosto od rolnika lub na lokalnym bazarku. Cechują się one znacznie intensywniejszym smakiem i aromatem niż te z marketów. W efekcie masz znacznie większe szanse na to, że po mrożeniu lub wysuszeniu zachowają choć ułamek z tych doznań, których dostarczają na żywo. 

Translate »